Llibertat i seguretat, el millor binomi

llibertat i seguretatEl dia 16 de desembre s’ha inaugurat el cicle“O ells o nosaltres”: Europa davant el repte del terrorisme gihadista, organitzat per la Càtedra Josep Termes i el Parc de les Humanitats i les Ciències Socials, amb la taula rodona Llibertat i seguretat, el millor binomi.

Els ponents han sigut Jordi Armadans (politòleg i director de FundiPau), Albert Batlle (director general de la Policia), Jofre Montoto (analista de seguretat especialitzat en terrorisme i gihadisme) i Eduard Sallent (cap de la Comissaria General de Relacions Institucionals, Prevenció i Mediació). El debat ha sigut dirigit per Gaspar Coll, professor d’història de l’art a la UB i comissionat per al Parc i l’impuls científic de les Humanitats i les Ciències Socials.

Albert Batlle ha remarcat que ens trobem davant d’una forma de terrorisme diferent a les que hem conegut fins ara, situant-nos això en un escenari confús on correm el risc de perdre llibertats.

Jofre Montoto, al seu torn, ha reflexionat sobre com el terrorisme gihadista ha fet que la relació entre llibertat i seguretat sigui cada cop més tensa. Partint de la base que cada persona –sovint depenent de l’edat– dóna un valor diferent a la llibertat i a la seguretat, considera que el principal repte al que ens encarem és el d’aconseguir que el gihadisme no trenqui la cohesió social i no fracturi el binomi llibertat/seguretat.

Jordi Armadans ens ha recordat que la població musulmana és la que ha perdut més vides a causa del terrorisme gihadista i que les morts d’europeus, tot i tocar-nos més de prop, són molt més excepcionals. Assenyala que hem de tenir molta cura que les mesures de seguretat desplegades arrel dels últims successos no malmetin els espais de llibertat. Per últim, ens invita a qüestionar-nos per què el terrorisme gihadista ha augmentat tant els últims 15 anys i si les respostes militars i de seguretat no fan més que reforçar-lo.

Eduard Sallent, per acabar, afirma que, tant des dels mitjans de comunicació com des de les forces de seguretat, cal informar a la ciutadania però sense alarmar-la. Ha remarcat, també, la gran importància de fomentar la cohesió social sense estigmatitzar.

Ben aviat podreu veure el vídeo de la jornada.

Les properes taules rodones d’aquest cicle estaran dedicades a analitzar el tema des del punt de vista de la religió (20 de gener, La religió i els límits de la identitat) i l’educació (10 de febrer, L’educació com a forma de prevenir l’extremisme). Us animem a assistir-hi.

Podeu trobar tota la informació al programa del cicle i confirmar la vostra assistència a catedrajoseptermes@ub.edu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.