>Referèndum al Sudan del Sud

>

Del proper 9 de gener i fins al dia 15, el Sudan del Sud celebrarà un referèndum per escollir entre romandre al si de l’actual estat del Sudan o bé separar-se’n i constituir un nou estat independent. La tensió entre el nord i el sud del Sudan ha marcat l’evolució de l’estat des del mateix moment de la seva independència, el 1956. El conflicte es va allargar fins el 1972, quan es va establir un acord d’autogovern per la regió del sud que tanmateix no va comportar l’estabilització de la regió, marcada per la diversitat ètnica, el fet religiós, l’accés i explotació de recursos naturals, etc. El 1983 se suprimeix aquest règim d’autonomia i s’entra en un nou període de conflicte que s’allargarà fins a l’actualitat. Els acords del 2005 materialitzats en la constitució provisional del Sudan i també del Sudan del Sud preveien la celebració d’un referèndum el 2011 que malgrat les incerteses se celebrarà durant els propers dies. El resultat del referèndum sembla apuntar a una clara victòria del sí, que obriria una nova etapa on la implicació de la comunitat internacional serà un factor clau per la seva viabilitat. Malgrat tot, la conflictivitat continuarà sent un element molt present en un dels casos paradigmàtics del que s’anomenesn estats ‘fallits’ (‘failed states’) com ha estat fins ara el Sudan. 

Més informació:

Fitxa del Sudan al web del Departament d’Estat dels EUA.
Comisssió electoral del referèndum al Sudan del Sud.
Missió de les Nacions Unides al Sudan.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.