>Seminari acadèmic amb Gilles Duceppe

>

Ahir dijous 11 de novembre l’Àrea d’Estudis Nacionals i Identitaris de la UOC, en col·laboració amb la Fundació CatDem, va organitzar una sessió acadèmica amb el polític quebequès Gilles Duceppe a la seu de l’IIP, a l’edifici MediaTIC. El director de l’Àrea, el professor Agustí Colomines, va fer la introducció a la sessió presentant el perfil del president del Bloc Québécois, partit que es presenta a les eleccions d’àmbit canadenc i del qual és el seu líder i un dels diputats de la cambra de representants del Canadà a Ottawa més veterans. El senyor Duceppe va fer una diagnosi de la situació actual del Quebec en el si del Canadà i del programa polític de la seva formació, que té com a plantejament la convocatòria d’un nou referèndum per consultar la societat quebequesa sobre la possibilitat de constituir-se en estat independent. El senyor Duceppe va remarcar, entre altres qüestions, que el nivell de reconeixement del Quebec com a societat “diferenciada” i com a nació en el marc del Canadà es troba en un moment d’involució. Al seu parer, les úniques dues opcions possibles al Canadà avui són el manteniment de lstatu quo o bé que el Quebec esdevingui un estat independent.
Polític de llarga experiència parlamentària i de reconegut prestigi com a orador, Gilles Duceppe va exposar als assistents el seu programa polític en relació amb un ampli ventall de qüestions com ara la política exterior, la política energètica, econòmica o de medi ambient. També va remarcar les limitacions que al seu parer imposa l’estat canadenc al desenvolupament de polítiques pròpies i ajustades a les necessitats del país, o a la distància ideològica, social i cultural entre el Quebec i la resta del Canadà. Sobre la qüestió de la secessió, el senyor Duceppe va fer referència als criteris que el procés podria seguir en el cas del Quebec, en la línia de la Clarity Act i la resolució de la Cort Suprema del Canadà del 1998 però també en relació a altres estàndards internacionals, per exemple els que es van seguir en el cas de la independència de Montenegro o, més recentment, amb l’opinió expressada per la Cort Internacional de Justícia en relació amb el cas de Kosovo.

La sessió, que es va allargar dues hores i va comptar amb la participació de diversos acadèmics i professionals vinculats a Catalunya i al Quebec. Després de la intervenció del senyor Duceppe, va tenir lloc un interessant debat al voltant de diversos aspectes referits al federalisme, a la relació amb els estats o als possibles paral·lismes i diferències entre el cas quebequès i el català.

Per llegir íntegrament la intervenció de Gilles Duceppe en aquesta sessió, cliqueu aquí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.