Víctor Alba, el cronista revoltat

foto.jpgAquest darrer 27 d’octubre hem commemorat al Museu d’Història de Catalunya el centenari del naixement de Pere Pagès, més conegut pel pseudònim de Víctor Alba, dedicant-li una jornada de diverses conferències i diàlegs a càrrec de persones que o bé el van conèixer o admiren el seu llegat ja sigui com a escriptor, periodista, militant, familiar o amic. És indubtable que Víctor Alba es una figura clau en la història recent del nostre país i, no obstant, no prou reconeguda.

L’acte ha començat amb les paraules del conseller de Cultura, Hble. Sr. Santi Vila, i el Dr. Agustí Colomines, director acadèmic de la Càtedra UB Josep Termes. Tot seguit, ens hem endinsat en la seva faceta com a militant polític a través de les paraules d’Antonio Baños (periodista) i el Sr. Lluís Juste de Nin (dissenyador i autor de novel·la gràfica). Hem hagut d’excusar l’absència del Dr. Pelai Pagès, qui, no obstant, ens ha obsequiat amb el text que tenia preparat per l’ocasió, el qual ha sigut llegit pel Dr. Agustí Colomines.

La segona taula rodona ha aprofundit en la figura de Víctor Alba com a periodista i escriptor, a càrrec del Sr. Agustí Pons (periodista i escriptor) i el Dr. Josep M. Casasús (periodista i professor de la UPF).

Per últim, hem gaudit d’un diàleg entre el Sr. Joan de Sagarra i el Sr. Francesc Canosa, que ens han parlat del Víctor Alba des del seu aspecte més humà.

En el transcurs de la jornada han ressonat adjectius com provocador, profètic, heterodox, lliure, crític, contundent, ferm, compromès, sorneguer, sarcàstic, combatiu, rebel, exigent, incisiu… Pel que fa a la seva prosa, s’ha dit que tenia un estil precís, diàfan i directe. Finalment, la seva filla –qui ha assistit a l’acte acompanyada d’altres amics i familiars de l’homenatjat– ha remarcat que, per sobre de tot això, Víctor Alba va ser un molt bon pare.

Aprofitem l’ocasió per convidar-vos a llegir un parell d’articles que se li han dedicat recentment a la premsa:

– Els ex d’ara i els ex de demà, Josep M. Casasús

– Víctor Alba, veu lliure, Francesc-Marc Álvaro

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.