La religió i els límits de la identitat. Resum de la jornada

fotoj2.jpgHem començat l’any celebrant la segona taula rodona del cicle que la Càtedra Josep Termes i el Parc de les Humanitats i les Ciències Socials estem dedicant al terrorisme gihadista. El debat, moderat per Agustí Colomines, ha sigut sobre la relació entre la religió i la identitat i sobre com els xocs entre cultures i la manca d’acceptació poden conduir a extremismes.

Els ponents de la jornada han sigut Dolors Bramon (professora emèrita de la UB), Àngel Colom (director de la Fundació Nous Catalans), Salwa El Gharbi (presidenta de l’associació de formació i consultoria FIKR i AFCAR) i Francesc Xavier Marín (filòsof especialitzat en religió islàmica, professor a la URL i a l’ISCREB).

En el debat s’hi han destacat temes com la importància de fer que els nouvinguts se sentin integrats en la nostra societat i que es normalitzi l’Islam a Catalunya.

Dolors Bramon ha parlat de la repercussió de la portada de Charlie Hebdo (dibuix d’un Déu amb un kalàixnicov i la llegenda “L’assassí encara corre”) al cap d’un any dels assassinats de gener de 2015 en algunes publicacions catòliques. Àngel Colom ha assenyalat la necessitat d’un pla de govern que faciliti que els musulmans se sentin integrats en la nostra societat i que es normalitzi l’Islam a Catalunya. Ha afirmat, per exemple, que seria necessari construir mesquites a Barcelona, i que li sorprèn que una ciutat que aspira a ser capital del Mediterrani no tingui temples religiosos per al culte més practicat en aquesta àrea. En el diàleg sobre la possibilitat de la construcció d’una gran mesquita a Barcelona, Dolors Bramon, ha manifestat la seva por que es financi amb diners provinents del petro-islam. Per la seva part, Salwa El Gharbi ha posat èmfasi en que les prohibicions fan que les coses es desitgin més, de tal manera que fins i tot la persona més atea voldrà que es construeixi una mesquita si ho veu com quelcom prohibit. Per últim, Francesc Xavier Marín s’ha centrat en la dificultat que implica llegir una religió amb les ulleres d’una altra i en l’esforç que hauríem de fer per començar a atenuar la incomoditat que ens provoquen les diferències entre les diferents identitats, deixant de veure les altres cultures i religions com una cosa totalment aliena i pertanyent a uns “altres” que no acabem d’integrar a la nostra societat.

Aquí podeu veure el vídeo complet i una síntesi de la jornada.

Us recordem que encara esteu a temps d’inscriure-us a la última jornada del cicle, que se celebrarà el dia 10 de febrer : “L’educació com a forma de prevenir l’extremisme”. Tan sols cal que confirmeu la vostra assistència a catedrajoseptermes@ub.edu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.