>Experts recomanen més integració econòmica i autogovern per a sortir de la crisi

>

La recepta per a sortir de la crisi econòmica i financera passa per tenir coratge per a emprendre reformes, per més integració econòmica i per més autogovern per als territoris que integren la Unió Europea (UE). És el que opinen la majoria d’experts reunits des de dimecres a Barcelona en el seminari «Les petites nacions en un context de crisi. Buscant la sortida», una trobada que ha servit per a debatre les possibles sortides de l’actual crisi econòmica i en la qual s’han examinat casos concrets com els de Finlàndia, Grècia, Irlanda, Catalunya i els països bàltics.

Segons el parer del professor Enrico Spolaore, autor del llibre La mida de les nacions, una de les causes que es troben darrere de l’actual crisi econòmica, la més greu des de la Segona Guerra Mundial, és la incapacitat de la Unió Europea (UE) per a construir un marc econòmic i institucional que doni resposta a l’heterogeneïtat econòmica i cultural que existeix a l’interior de les fronteres dels països que la integren.

Enrico Spolaore considera que en la majoria dels països de la UE s’ha negat aquesta heterogeneïtat, cosa que ha provocat greus desequilibris. El conegut economista ha assenyalat que la grandària de les nacions pot ajudar a evitar crisis com la que travessem, i també altres factors, com una educació millor i més internacionalització. Spolaore s’ha mostrat convençut que les nacions petites poden tenir grans resultats econòmics en l’escenari actual per la major flexibilitat que tenen i per les oportunitats que ofereix la globalització.

El seminari, que ha estat organitzat per l’Àrea d’Estudis Nacionals i Identitaris (AENI) de la UOC i la Fundació CatDem entre el 25 i el 27 d’aquest mes de maig, va néixer amb l’esperit de reflexionar entorn de qüestions com la profunditat de la crisi econòmica i si les petites nacions estan millor preparades per a plantar-hi cara.

«Amb aquest seminari volem demostrar que la universitat no és aliena al que passa al món. El que ha quedat clar en els debats d’aquests tres dies és que quan l’economia surti de l’actual forat negre, res no serà igual. Seguint les paraules de molts dels ponents, una de les possibles vies per a encarar la recuperació és tenir coratge a l’hora de prendre mesures, més integració econòmica i facilitar l’autogovern d’aquells que han de prendre les decisions», ha assenyalat el director de la Fundació CatDem i dels Estudis d’Arts i Humanitats de la UOC, Agustí Colomines.

Una altra de les claus que s’ha repetit al llarg dels tres dies és la necessitat d’apostar per l’economia del coneixement. Un bon exemple d’això és Finlàndia, que ha aconseguit millorar la seva competitivitat gràcies a un model basat en la internacionalització, la innovació i l’educació. «El model nòrdic combina una gran protecció social amb una obertura internacional. En el cas de Finlàndia, s’ha fet una aposta per la innovació fins al punt que la inversió en R+D+I es va incrementar durant la crisi. El resultat és que hem començat a créixer molt ràpidament», ha assenyalat en la seva ponència Pekka Ylä-Anttila, de l’Institut de Recerca de l’Economia Finlandesa (ETLA) en la sessió dedicada a aquest país.

Divendres 27 a la tarda, el seminari es va tancar amb una sessió centrada en la perspectiva macroeconòmica de la crisi en la qual van participar Jaume Ventura, del Centre de Recerca en Economia Internacional (CREI), i Diego Rodríguez-Palenzuela, cap de la Divisió de Mercat de Capitals del Banc Central Europeu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.